Białko WPI – skoncentrowane i łatwo wchłanialne źródło protein
Izolat białka serwatki WPI to odżywka białkowa, która jest chętnie wykorzystywana przez sportowców i osoby aktywne fizycznie. To preparat wspierający budowanie masy mięśniowej oraz procesy regeneracyjne zachodzące w ustroju po zakończeniu treningu. To związek wyróżniający się świetną wchłanialnością i przyswajalnością, który nie zawiera laktozy.
Czym jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe to produkt uboczny powstały w trakcie wytwarzania sera, który stanowi popularny składnik bogatobiałkowych odżywek. To związek pochodzenia zwierzęcego, który jest skoncentrowanym źródłem protein.
Białko serwatkowe stanowi skarbnicę aminokwasów egzogennych, ułatwiając odpowiednią podaż protein wśród osób wyróżniających się zwiększonym zapotrzebowaniem na składnik, np. wśród sportowców, a także w gronie konsumentów, którzy borykają się ze zbyt niskim spożyciem cennego związku.
Na rynku można znaleźć trzy rodzaje białka serwatki, a mianowicie:
- koncentrat białka serwatkowego WPC,
- izolat białka serwatkowego WPI,
- hydrolizat białka serwatkowego WPH.
Każda z dostępnych postaci związku stanowi skoncentrowane źródło protein, jednak preparaty mogą różnić się między sobą zawartością czystego białka, a także czasem wchłaniania i obecnością dodatkowych substancji.
Izolat białka serwatkowego WPI – co to?
Izolat białka serwatki WPI to rodzaj białka serwatkowego, który zawiera 90-95% czystego białka. To forma związku, która jest otrzymywana w procesie mikrofiltracji, podczas której proteiny są oddzielane od pozostałych składników mleka za pomocą filtrów zawierających mikroskopijne pory. To rodzaj składnika, który zawiera znikome ilości węglowodanów i tłuszczów, a jednocześnie jest wolny od dodatku laktozy, co sprawia, że białko serwatki WPI jest chętnie wykorzystywane przez osoby borykające się z nietolerancją laktozy.
Izolat białka serwatkowego wyróżnia się świetną przyswajalnością i krótkim czasem wchłaniania. Produkt zawiera więcej białka niż koncentrat białka serwatki WPC, a jednocześnie ma zdecydowanie niższą cenę niż hydrolizat białka serwatkowego WPH.
Właściwości i działanie WPI – jak izolat białka serwatki wpływa na organizm?
Izolat białka serwatkowego to źródło protein, które mogą wspomagać utrzymanie masy mięśniowej i ułatwiać zwiększenie mięśni. Związek może też wspierać kości i uczestniczyć w transporcie cennych składników odżywczych w organizmie. Białko serwatki WPI może wpływać na gospodarkę hormonalną, oddziałując również na regulację enzymów i przeciwciał. Tym samym składnik może wspomagać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, hormonalnego i pokarmowego.
Białko WPI może zwiększać poposiłkową termogenezę i pobudzać metabolizm, a także może zwiększać uczucie sytości i zmniejszać apetyt, co może pozytywnie wpływać na redukcję masy ciała. Odżywka proteinowa może też wspomagać procesy regeneracyjne zachodzące w ustroju po intensywnym treningu, ułatwiając powrót organizmu sportowca do pełnej sprawności.
Izolat białka serwatkowego – dla kogo?
Białko serwatkowe WPI to odżywka białkowa, która świetnie sprawdzi się wśród osób aktywnych fizycznie, którym zależy na dostarczeniu do organizmu znacznej ilości protein. To produkt, który może okazać się cennym wsparciem wśród osób odchudzających się, których celem jest redukcja masy ciała. Co więcej, izolat białka serwatkowego może ułatwić odpowiednią podaż protein wśród osób, które mają trudności z pokryciem zapotrzebowania na cenny makroskładnik. Związek może okazać się dobrym rozwiązaniem również wśród zawodników z nietolerancją laktozy.
[artykuł sponsorowany]